Mijn naam is Ilja Warmerdam. Ik ben kunstschilder. Na de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag woonde en werkte ik een paar jaar in een oude bollenschuur in Hillegom en daarna in Amsterdam. Inmiddels is Haarlem alweer ruim tien jaar mijn basis.

Voor mijn academietijd maakte ik veel houtskool- en pastelportretten en olieverfschilderijen. Daarna is het zelfportret lang mijn onderwerp geweest. De laatste tijd is de overdaad aan spullen en mogelijkheden in onze samenleving een bron van ideeën voor mijn werk.

Gebeurtenissen, indrukken en alledaagse situaties worden beelden in mijn hoofd. Deze beelden zie ik weer terug in filmscènes, fotografie, kranten en op straat. Daar maak ik vervolgens tekeningen en collages van, die de basis vormen voor mijn schilderijen.

Er is veel om mij heen wat me aantrekt en tegelijkertijd afstoot. Er zijn dingen die ik graag wil of waar ik naar verlang, maar vaak zijn dat ook precies de dingen waar ik bang voor ben. Uit dat spanningsveld komen mijn schilderijen voort.